"Loading..."

Opstanak i održivo poslovanje Toplane bilo bi moguće ukoliko bi se realizovali planovi javnog preduzeća o uspostavljanju daljinskog grejanja obnovljivim izvorima energije, a za to Bečej ima potencijala: postoji geotermalna bušotina napravljena 2011. godine, koja se ne koristi, a drugi projekat predviđa korišćenje izvora energije biljnog porekla, tzv. poljoprivredne biomase.

Ta dva izvora trebalo bi da u budućnosti obezbede kvalitetno i sa aspekta cene povoljno snabdevanje toplotnom energijom.

Prelazak bečejske Toplane u relativno bliskoj budućnosti na obnovljive izvore energenata – ti projekti su predviđeni u programu poslovanja preduzeća za 2017. godinu – omogućilo bi kontinuirano snabdevanje korisnika toplotnom energijom, jeftinije grejanje, održivo poslovanje preduzeća, posao za građane koji bi obezbeđivali biomasu i zaštitu životne sredine.

U Strategiji održivog razvoja opštine Bečej od 2013. do 2020. godine (Strategija je revidirana 2013. godine) kao strateški cilj navodi se uvođenje i razvoj čistijih tehnologija, povećanje energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije i predviđa se razmatranje postojećeg energetskog snabdevanja da bi se utvrdilo kako se može uvećati učešće energetskih sistema koji ne ugrožavaju životnu sredinu, a posebno novih i obnovljivih energetskih sistema. Potrebno je zatim, navodi se u strategiji, stimulisati obrazovanje i uvoditi programe koji podižu nivo svesti o potrebi korišćenja obnovljivih izvora energije na lokalnom nivou.

Korišćenje obnovljivih izvora energije je i obaveza. Ključni cilj Evropske unije je povećanje energetske efikasnosti. Predviđeno je da do 2020. godine udeo obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji energije iznosi 20 odsto. U tu svrhu, zemlje EU su uvele zakonske regulative i uspostavile akcione planove za definisanje razvoja i korišćenja obnovljivih izvora energije i uspostavile bi kriterijume održivog razvoja.

Korišćenjem ovog potencijala može se značajno smanjiti potrošnja fosilnih goriva. Pri tome je najveći potencijal korišćenje biomase koja predstavlja 64 odsto u odnosu na sve obnovljive izvore energije.